O nakladatelství

Dcera sestry je knižní nakladatelství
s inteligentním přesahem pro ženy
a muže, co milují ženy. Jeden až dva původní české knižní projekty do roka. Nekopírujeme, čekáme na nápad.

Kdo by nevařil, když je to tak dobré?

Vynikající a zároveň úplně jednoduchá rozmarýnová focaccia z naší kuchařky života Lady Remoska. Kdo nemá Remosku, vystačí si s pekáčem a troubou.

Rozmarýnová focaccia podle lady Mileny Grenfell-Bainesové

180 g bílé chlebové mouky
½ lžičky instantního droždí
¼ lžičky soli
100 ml teplé vody
2 lžíce olivového oleje
1 nasekaná červená cibule
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
Hrubozrnná mořská sůl
Černé olivy

V míse promícháme mouku s droždím a solí. Vmícháme polovinu olivového oleje, teplou vodu a uhněteme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinou fólií a necháme na teplém místě kynout zhruba 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a dobře prohněteme, aby bylo hladké a pružné. Poté zapravíme do těsta polovinu cibule a rozmarýnu.
Těsto vyválíme na takovou velikost, aby se focaccia vešla do Remosky. Remosku vyložíme pečicím papírem a chlebovou placku na ni rozprostřeme. Klouby prstů do těsta uděláme řadu důlků a těsto propícháme vidličkou. Potřeme olivovým olejem, posypeme olivami, hrubozrnnou mořskou solí a zbylou cibulí a rozmarýnem. Zakryjeme a necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Pečeme přibližně 30–35 minut dozlatova. Podáváme teplé.